BURSA ORHANGAZİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Pîr-i Türkistan Ahmet Yesevî´nin İkliminden Esintiler İsimli Konferans

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden  Prof. Dr. Bilal KEMİKLİ, Ahmet Yesevî ve Türkistan hakkında “Pîr-i Türkistan Ahmet Yesevî’nin İkliminden Esintiler” isimli bir konferans verdi.
Pîr-i Türkistan Ahmet Yesevî´nin İkliminden Esintiler İsimli Konferans

Prof. Dr. Kemikli’nin vermiş olduğu konferansa İlçemiz Okullarında 8.sınıf öğrencileri katıldı.Öğrencilerinin yanı sıra; İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin KARATOSUN ,ile Şube Müdürleri ,  İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile eğitimcilerinden de yoğun bir katılım gerçekleşti. 
Prof. Dr. Kemikli konferansında şu hususlara vurgu yaptı:
Ahmet Yesevî Kimdir? Ahmet Yesevî ve onun gibiler evvel emirde Nurettin Topçu’nun ifadesiyle “büyük ruh”tur. Büyük ruh olmak demek; milleti yoğurmak ve Hz. Muhammed’in tebliğ etmiş olduğu dini değerler ile tanıştırmak, onlarla buluşturmak demektir. Ahmet Yesevî, Türkistan’ın İslamlaşmasında önemli rol oynamış, sonrasında ise bize ait ilk kültürel birikimlerin oluşmasını Dîvan-ı Hikmet isimli eseri ile sağlamıştır. İşte bu yüzden büyük ruh Ahmet Yesevî “pîr-i Türkistan” olarak nâm-dâr olmuştur.
Ahmet Yesevî hakkında Yahya Kemal “Ahmet Yesevî milliyetimizi borçlu olduğumuz kişidir.” demiştir. Çünkü Ahmet Yesevi hem bizi İslamiyetle tanıştırmış, hem de İslamlaşma sonrasında ilk edebi metinleri ortaya koymuştur. Ahmet Yesevi’nin bu edebî birikimi Anadolu’da Yunus Emre ekolüyle birlikte tekke- tasavvuf kültürünü ortaya çıkarak irfan hayatımıza katkı sağlamıştır. Bu yönüyle Ahmet Yesevî sadece Türkistan’ın değil, Anadolu’nun hatta Balkanların kısacası Türkçe konuşulan bütün İslam coğrafyalarının İslamlaşmasına katkısı sebep olan çok önemli bir şahsiyettir.
Ayrıca son zamanlarda yapılan çalışmalar, o dönemde Ahmet Yesevî’nin sadece İslam’ı değil aynı zamanda Hanefiliği de Türkistan’da yaydığını göstermektedir. Bunda hiç şüphesiz Dîvan-ı Hikmet’in halkın anlayabileceği bir Türkçe ile yazmış olması ve Hanefî fıkhına hakim olup o dönemde yaymak için çabalaması önemli bir rol oynamaktadır.
“Hz. Peygamber 63 yıl yaşadı. Ondan sonra yaşamak zaiddir!” Aslen Sayramlı olan Ahmet Yesevi 63 yaşına geldiğinde “Hz. Peygamber 63 yıl yaşadı. Ondan sonra yaşamak zaiddir” diyerek bir hücreye girmiş ve her biri ahlak ve din hakkında öğüt veren hikmet isimli şiirlerini burada yazmıştır. Rivayete göre bu hücrede 63 sene daha yaşamıştır.
Ahmet Yesevî’nin türbesine gelince… Ahmet Yesevî’nin türbesi Timurlenk tarafından yaptırılmıştır. Ancak henüz tamamlanmadan zatürreye yakalandığından inşası yarım kalmıştır.
Ahmet Yesevî’nin ilahilerine “hikmet” denilir. Ahmet Yesevî’nin hikmetleri yazılmış olduğu dönemde Budist, Maniheist, Zerdüşt vb. diğer dinlere mensup olan pek çok kişinin İslamiyet ile tanışmasına ve İslamiyeti anlamasına vesile olmuştur.Ahmet Yesevi İlk-Orta okulu öğrencilerinin çiçek takdimi ile son bulan konferans öğrenciler tarafından ilgiyle izlendi.

 

26-05-201626-05-201626-05-201626-05-201626-05-201626-05-2016

Camikebir Mah. Tozkoparan Cd. Hükümet Konağı B Blok Orhangazi BURSA - 0224 573 51 79

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.