Rüzgar Santrali Atölyesi Yapıldı
Orhangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü´nün yürütücüsü olduğu Orhangazi Bilim Şenliği TÜBİTAK 4007 etkinlikleri kapsamında gerçekleştirdiği atölye çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
Orhangazi Ortaokulu Robotik sınıfında gerçekleştirilen Rüzgar Santrali Atölyesi iki farklı öğrenci grubuyla gün boyu sürdü. Bursa Osmangazi Ovaakça Şarık Tara Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik-Elektronik Öğretmeni Sevdi AYDINAY’ın liderliğini yaptığı atölyede öğrenciler rüzgar enerjisinden elektrik elde etmek için küçük boyutlarda rüzgar türbinleri yaptılar. Rüzgar türbini yapımı için gerekli temel aletlerin yanısıra mıknatıs ve bakır tel gibi ihtiyaç duyulan malzemelerin öğrencilere verildiği atölye oldukça renkli bir atmosferde geçti. Bireysel çalışmanın yanında öğrencilerin zaman zaman birbirlerine yardım ettikleri atölye sonunda öğrenciler kendi yapımları olan model rüzgar santrallerini çalıştırdılar. Küçük ölçekte elektrik üretebilmenin mutluluğunu yaşayan öğrenciler bu tür atölye çalışmalarının devam etmesi isteğinde bulundular.
Rüzgar Santrali Nedir ve Ne İşe Yarar?
Rüzgar enerjisinden elektrik üreten merkezlere Rüzgar Santrali denilmektedir. Rüzgar Santralleri kurulduktan sonra pervaneler rüzgarın hareketiyle bağlı oldukları şaftı döndürür. Uygun bir jeneratör ile de bu hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülür.
Tipik büyük bir rüzgar türbini yıllık 5.2 milyon KWh elektrik enerjisi üretir. Yaklaşık 600 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Rüzgar enerjisinin “Temiz” ve “Yenilenebilir” olması en önemli iki özelliğidir. Atmosfere zararlı karbondioksit ve nitrojen gazları salınımı yoktur ve rüzgarın bitmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Rüzgar enerjisi her ülkede üretilebilir. Başka ülkelerden enerji transfer etmeye gerek duyulmaz. Ayrıca rüzgar santralleri uzak bölgelere inşaa edilip, üretilen enerjinin merkezi yerlere iletilmesi daha kolaydır.