BURSA ORHANGAZİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tuna İlkokulu Geçmişin İzinde Geleceği Kurguluyoruz Projesi

"Geçmişin İzinde Geleceği Kurguluyoruz" projesiyle Gençlik ve Spor Bakanlığından hibe almaya hak kazanan Tuna İlkokulu, projenin finalini Maker Şenliği ile yaptı. 
Tuna İlkokulu Geçmişin İzinde Geleceği Kurguluyoruz Projesi

Çocuklarımıza bilim yapma sürecine dahil olma cesareti vermek, bilime, bilimsel bilgiye ve bilim insanına yönelik bakış açılarının olumlu yönde gelişmesine katkıda bulunmak projenin amaçları arasında yer almaktadır. Proje kapsamında 15 öğrencimize 60 saatlik Maker eğitimi verilmesinin yanı sıra Özel Eğitim öğrencileri ile akran eğitimi yapmaları sağlandı. Ayrıca İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi gezisi, HemsBall spor yarışmaları düzenlendi. Proje finalinde ise Maker Şenliği düzenlenmiştir. Projenin yürütücülüğünü yapan Tuna İlkokulu müdür yardımcısı İbrahim ZOR' a ve Okul Müdürü Necmeddin KOCA' ya desteklerinden ötürü teşekkür ederiz.

Maker Nedir?

 

"Maker" kelime olarak Make (yapma) fiilinden türetilmiştir, kısaca anlatmak gerekirse kendisi bir şeyler ortaya koyan, üreten kimseye "Maker" denir. Kişinin kendi çabalarıyla bir şeyler yapma işi, yabancı dilde DIY (do it yourself ? kendin yap) kavramı ile bir kültür haline gelerek, Maker Hareketi (Maker Movement) ile anılmaya başlamıştır. Maker Hareketi, Teknoloji ile "kendin yap" kültürünün birleşmesinden oluşan ve dünyada hızla yayılan bir akımdır.

Maker kültürünün en çok beslendiği şey paylaşım ve deneyimdir. Maker, oluşturduğu şey her ne ise kendisine saklamak yerine paylaşmayı tercih eder. Bilgi ve deneyim buna dahildir. Maker'lar için ezber bilgiden çok deneyim önemlidir. Ezbere bilginin, bir şey oluşturmada deneyim kadar etkin rol almayacağını bilir. Deneyim kazanma süreci genellikle şu şekilde işler: yap, başarısız ol ve tekrar yap. Bu yüzden Maker, aynı zamanda başarısız olmaktan korkmayan kişidir.

Maker'lığın ruhunda paylaşmak olduğundan, Maker'ların birlikte kolektif bir şekilde çalışabileceği mekanlar bulunmaktadır. Bu atölyelerde, her tecrübe seviyesinden insan bir araya gelerek hayallerini, deneyimlerini ve fikirlerini paylaşma olanağı bulabilir. Özellikle bu tip mekanlar, yeni başlayan kişiler için eğitim niteliğinde etkinlikler düzenlemektedirler.

Maker'ların yaptıkları işleri sergiledikleri bir de Maker Panayır'ları(Maker Faire) yapılıyor. Maker panayırları genelde ücretsiz ya da çok düşük ücretle, insanların ailece gelebileceği ve üretilen projeleri inceleyebileceği keyifli ortamlardır.

Camikebir Mah. Tozkoparan Cd. Hükümet Konağı B Blok Orhangazi BURSA - 0224 573 51 79

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.