Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa yürüttükleri Çevre Dostu Okul Projesi (Yeşil Karne) protokolünün tanıtım toplantısı ve 38. Enerji Haftası kutlama programı Tayyare Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger’in katılımı ile gerçekleştirilen program İl Enerji Verimliliği biriminin tanıtım videosunun gösterimi ile başladı.
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve 150’ye yakın personelle Bursa’nın enerjisini yönettiklerini belirterek sözlerine başlayan ve tanıtım toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Enerji Yöneticisi Levent Yazıcı, 2015 yılında enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmalarda Türkiye’nin enerji konusunda %75 ile %79 aralığında dışa bağımlı bir ülke olduğunun ortaya çıktığını ve yapılacak çalışmalarla 2023 yılına kadar bu rakamın %14 oranında azaltılmasını hedeflediklerini belirtti.
Doğal kaynakların önemine ve çocukların bilinçli birer tüketici olmalarını sağlamak üzere projede yer aldıklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Nalan Fidan’ın “Sıfır Atık” Projesinin tanıtım sunumunu gerçekleştirmesinin ardından program Enverder Başkanı Mustafa Uysal’ın enerji verimliliğinin önemine dikkat çektiği konuşması ile devam etti.
İlkokul 3 ve 4. Sınıf öğrencilerinin atık, enerji ve su yönetimi konusunda farkındalıklarının arttırılmasını amacıyla yürütülen proje ile gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak istediklerini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, “Öncelikle enerji verimliliği kavramının çok doğru anlaşılması gerekiyor. Burada kastedilen enerjiyi kullanmamak değil, enerjiyi doğru zamanda, doğru yerde ve doğru amaç, hedef ve ilkeler doğrultusunda kullanmaktır. Bu aynı zamanda bir tasarrufun da ifadesidir. İlk hedefimiz atık kullanımının azaltılması, bilincin ve kültürün oluşturulması sonrasında ise israfın engellenmesi noktasında öğrencilerimizi bir bilinçle donatarak, ülkenin geleceğinin daha doğru planlanması yolunda adımlar atmaktır” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İnsanlarımızın ‘’Benim atığımla mı bu memleket kurtulacak’’ mantığının ne kadar yanlış olduğunu son zamanlarda daha net görüyoruz. Bu şehirde 3 milyon insan yaşıyor oysa Avrupa’da 3 milyon nüfusa sahip olmayan ülkeler var. Bu ülkede 81 milyon insan yaşıyor. Sıradan bir ülke değiliz. O sebeple bizim için bu konu oldukça önemli. Anayasamızın 56. Maddesinde ‘’Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’’ diye bir maddemiz var. Biz bu çevrede yalnız yaşamıyoruz. O yüzden bu iş sadece birkaç bürokratın, müdürün ve belediye başkanının üzerine yıkılacak bir iş değil açıkçası. Bu noktada hepimiz elimizi taşın altına koymamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Konuşmaların sona ermesinin ardından, BEBKA teknik destek programı kapsamında yapılan Enerji Yöneticisi Eğitimi sertifikaları verildi.
Protokol, sertifika töreni ve toplu fotoğraf çekiminin ardından öğrencilerin geri dönüşüm malzemelerinden yapmış oldukları çalışmaların sergilendiği alanda incelemelerde bulundu.
“Yeşil Karne” alan okullar ödüllendirilecek
Bursa’daki öğrencilerin enerji verimliliği konusunda bilgilendirilmesini ve uygulamada başarılı okulların yılsonunda ‘Yeşil Karne ile’ ödüllendirilmesini içeren protokol, israfın önlenmesi, doğal kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesi gibi konularda öğrencilerin bilinçlendirilmesini sağlayacak.
‘Yeşil Karne’ projesi kapsamında başarılı olan okullar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde mevcut ‘evep16 enerji verimliliği portalı yazılım programı’ üzerinden, değerlendirme kriterlerine göre belirlenecek.
Eğitim öğretim yılı sonunda Yeşil Karne alan okullara plaket ve benzeri ödüller verilecek ve öğrencilerin çeşitli sosyal ve kültürel etkinliklerden faydalanmaları sağlanacak